Menu

Praktická škola dvouletá

 

Praktická škola dvouletá - kód oboru 78-62-C/02

je určen žákům se speciálními vzdělávacími potřebami po skončení povinné školní docházky v základní škole (praktické), v základní škole speciální, v nižším než devátém ročníku základní školy a v odůvodněných případech v devátém ročníku základní školy. Praktická škola dvouletá dává možnost získat střední vzdělání žákům se zdravotním postižením, které jim znemožňuje vzdělávání na jiném typu střední školy. Absolventi praktické školy dvouleté se mohou v rámci svých možností a individuálních schopností uplatnit při pomocných pracích ve zdravotnictví, v sociální péči, ve výrobních podnicích, případně chráněných dílnách. Praktická škola dvouletá doplňuje a rozšiřuje všeobecné vzdělání dosažené v průběhu povinné školní docházky. Vzdělávací proces je zaměřen na získání základních pracovních dovedností, návyků a pracovních postupů potřebných v každodenním i v budoucím pracovním životě.

Studijní obor připravuje chlapce i dívky pro praktický život, je zaměřen na:
- přípravu pokrmů
- praktické činnosti
Praktická škola dvouletá se zároveň podílí na předprofesní přípravě s možností dalšího studia na odborných učilištích.


NAŠE AKTIVITY


Výsledky přijímacího řízení - 3. kolo

více zde


Závěrečné zkoušky_2



Závěrečné zkoušky_1




 Výlet do ZOO Ostrava



Výsledky přijímacího řízení - 2. kolo

viz zde


Informace k ukončení vzdělávání žáků ve střední škole,

obor vzdělání 78-62-C/02, Praktická škola dvouletá,

obor vzdělání 78-62-C/01, Praktická škola jednoletá

Střední vzdělání žáků na naší škole bude ukončeno formou závěrečných zkoušek.

 Praktická část závěrečné zkoušky se bude konat

 v úterý 11. 6. 2019 v době od 8:00 – 15:30 hod.

 Teoretická část závěrečné zkoušky proběhne

v úterý 18. 6. 2019 v  době od 8:00 – 14:30 hod.

 Před zahájením teoretické (ústní) zkoušky se žáci neúčastní vyučování po dobu

4 vyučovacích dnů.

Studijní volno pro žáky studijního oboru 78-62-C/02, Praktická škola dvouletá a studijního oboru 78-62-C/01, Praktická škola jednoletá je stanoveno na dobu od 12. 6. do 17. 6. 2019.


Vyhlášení druhého kola přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020

 Přijímací řízení na SŠ - druhé kolo

více zde

a zde


Výsledky přijímacího řízení

zde


Vyhlášení prvního kola přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020

celé znění zde


Viděli jsme, jak se recykluje plast

Protože stále slýcháme varovné signály ekologů, kteří vyzývají společnost a zejména mladou generaci k zodpovědnému chování, třídění odpadu, šetrnému přístupu k přírodním zdrojům a ochraně přírody, velmi nás tohle téma zajímá. Se zvědavostí jsme proto navštívili 15. května 2019 bohumínskou firmu, která se recyklací PET zabývá. Tato komodita je mezi zpracovateli nejvíce oblíbená a nás těší, že jsme se mohli podívat přímo do provozu. V úvodu, hned po našem bezpečnostním proškolení a odění se do reflexních vest, jsme se dověděli, že recyklaci a její rentabilitu mimo sběr, třídění a zpracování ovlivňuje i cena ropy. Kdo by to byl řekl? Ale je to tak, recyklace je také hlavně obchod. A jak to vlastně v provozu probíhá? Potom, co hodíme plastové obaly do žlutého kontejneru, přijede svozový vůz a plasty odveze na dotřiďovací linku. Zde je týmy zaměstnanců třídí podle barev, jedná se o takzvanou ruční separaci. Částice putují na chemické čištění a pak do flotačních van, kde probíhá další separace. Vypraný materiál se dopraví do odstředivky na sušení a magnetickou separaci. Tady se oddělí případné kovy. Vzduchové dopravníky materiál přemístí do zásobních sil. Tzv. flejky nebo vločky jsou v silech připraveny k dalšímu zpracování na lince regranulace. Tady se přetaví na malé kuličky, kterým se pak říká regranulát. To je finální výrobek, který se z Bohumína odváží a dále se používá k výrobě vláken v oděvním průmyslu, nebo se z něj dají opět vyrábět láhve a obaly na vajíčka. Zdejší firma dokáže zpracovat až tři a půl tuny vloček za hodinu. V celém provozu firmy to bylo velmi zajímavé, poučné a pro mnohé naše žáky také inspirativní. Několik chlapců totiž projevilo zájem po ukončení školy ve firmě pracovat, někteří z nich si tuhle práci už dokonce vyzkoušeli v minulém roce o víkendové brigádě.

Velmi děkujeme panu řediteli za poutavý výklad, zajímavou exkurzi a nové informace.
S Bohumínem jsme se rozloučili krásnou vyhlídkou z Penzionu ve věži, který je součástí aquaparku a sousedí s recyklační firmou. Po té jsme se s Bohumínem rozloučili. Odnesli jsme si cenné informace a představu o tom, jak to s recyklací funguje.  Myslím, že nyní si každý z nás, dříve než se napije minerálky z PET láhve, vzpomene na tento dlouhý proces, který jsme viděli.

Mgr. Helena Durajová



Praktická cvičení v Globusu_anketa

Proč jsme rádi na praktických cvičeních v Globusu?

Adélka: Je tam rozmanitá a zajímavá práce, kterou si můžeme vyzkoušet na všech úsecích hypermarketu.

David: Protože je tam příjemné prostředí a spousta zajímavého zboží, stále je na co koukat, také je tam milý personál.

Pavel: Zaměstnanci i vedení jsou velmi přívětiví a sympatičtí. Vládne tam přátelské ovzduší.

Jirka: Odměna za práci je velkorysá. Dostal jsem se i k aranžerské práci, budoval jsem paletu pro racio-zboží v akci.

Silva: Krásně to tam po ránu voní, zejména v pekárně. Pečou se tam i v cukrárně velmi chutné pokrmy.

Aleš: Měl jsem příležitost podílet se na přípravě nově otevřeného zahradního centra a za práci jsem byl pochválen.

Také tady můžeme nastoupit i o prázdninách na brigádu.



Olomouc 2019 – přivezli jsme „bronz“

Kulinářská soutěž středních škol na téma „Nepečený dezert“

V úterý 23. 4. 2019 proběhl již pátý ročník kulinářské soutěže žáků praktických škol dvouletých a praktických škol jednoletých v Olomouci, na které jsme pochopitelně nemohli chybět. Přihlášené týmy si zvolily pokrm dle vlastního receptu, který pak přichystaly a předložily odborné porotě. Soutěže se zúčastnilo osm týmů z různých koutů Moravy. Byli zde žáci z Jeseníků, Kyjova, Šumperku, Nového Jičína, Karviné, Opavy a z Olomouce hned dva týmy. Soutěžící přichystali cheesecake, panna cottu s jahodovo-malinovým přelivem, čokoládovou křupku s mascarpone a ovocem, tříbarevný čokodortík, jablkové palačinky s přelivem, apod. Náš tým připravil čokoládové košíčky plněné malinovou náplní a krémem z limetky a mascarpone. Košíček byl ozdoben čerstvými malinami, borůvkami, mátou a čokoládovými tyčinkami z originální belgické čokolády. Všechny týmy se velmi snažily, a tak vznikly dobroty krásné na pohled i chutné zároveň. Porotu čekal nelehký úkol, posoudit nejen čistotu jednotlivých pracovišť, ale hlavně vzhled i chuť jednotlivých dobrot. Zlato zůstalo v Olomouci, stříbro si odvezli do Kyjova a my jsme získali bronzový pohár i krásné dárky do školní kuchyně. Moc se těšíme na další ročník této soutěže. Děkujeme skvělému týmu za reprezentaci naší školy.



Velikonoce v dílnách



Jarní dekorace



Plachetnice

Chtěli bychom plout kolem světa.



Medvídci

Tito medvídci se nám teď na jaře narodili pod rukama dívek v hodinách ručních prací II. PRŠ 2.
Také se Vám líbí? Ani nevadí, že jsou z ponožek.



Motání papírových trubiček

Soutěž zručnosti v motání papírových trubiček žáků I. PRŠ 2.



Dvakrát měř a jednou řež

Soutěž zručnosti na téma  Mayské pyramidy žáků II. PRŠ 2.



Valentýn

Valentýnská vyznání se prolínaly na PRŠ ve všech předmětech po celý týden



Bydlení je hra

Bydlení je hra aneb jak se staví sen v hodinách rodinné výchovy v II. ročníku PRŠ 2



Baterkožrout

Žáci II. PRŠ 1 se podíleli na plnění 2. úkolu  Recyklohraní aneb Ukliďme si svět
Vytvořte BATERKOŽROUTA 



Praxe v Globusu

V hodinách praktického cvičení byla chlapcům svěřena zodpovědná práce v hypermarketu Globus Havířov. Vytvářeli aranžmá na paletě se zbožím bezlepkových potravin. Dostali pochvalu, práce se jim hned napoprvé takhle povedla.



 S kuchařem kolem světa

Dva měsíce jsme v hodinách přípravy pokrmů PRŠ2  virtuálně putovali po světě. Název našeho projektu jsme si vypůjčili z francouzského cyklu filmového dokumentu České televize. V tomto projektovém vyučování jsme se dovídali zajímavosti z kulinářského umění cizích zemí, připravovali jejich tradiční i netradiční pokrmy a hlavně je také ochutnávali.

Pracovali jsme s různými informačními zdroji (Google, časopisy, YouTube, knihy), rozšiřovali si vědomosti, dovednosti a obohacovali naše gurmánské zážitky. V hodinách informatiky jsme vyhledávali recepty a informace o zemi, kterou jsme si vylosovali. V českém jazyce pak vypracovávali pracovní postup při přípravě pokrmů a vyprávěli o dané zemi a jejích zvyklostech. Založili jsme si projektový deník, kde jsme zakládali recepty.

Navštívili jsme asijskou kuchyni, seznámili se s výrobou sushi, cvičili jsme obratnost s čínskými jídelními tyčinkami, seznámili se s wasabi, nori a miso. Pochutnali jsme si v čínské restauraci na náměstí v Karviné - Fryštátě. V listopadu jsme si virtuálně zaletěli do slunné Itálie a ochutnali tradiční pizzu, těstoviny a tiramisu. Hezký byl další „výlet“ do Ruska a posezení u čaje, pirožků, šašliku a boršče. Stolovali jsme v národním stylu a v kostýmech. Další zemí byla Amerika a její proslulý hamburger. Tady jsme si ve dvojicích zasoutěžili o ten nejchutnější. Vítězové obdrželi korunu a odměnu.  Posledními, které jsme navštívili, byli šťastní Dánové, kteří nám ukázali své hygge. To se nám obzvláště líbilo, přijali jsme hygge jako „české leháro“ a mlsali, relaxovali, povídali si. Byl to opravdu krásný a poučný projekt.
Zapsala: Mgr. Helena Durajová



Den otevřených dveří



 Jak jsme oslavili 100. výročí založení republiky na střední škole?

      Po celý minulý týden jsme si tohle téma připomínali ve výuce ve všech oblastech, abychom si přiblížili politiku, kulturu, literaturu, módní trendy, architekturu, etiketu i atmosféru doby. Zařadili jsme se tak po bok mnoha měst a organizací, které si v průběhu roku toto mimořádné výročí připomněly, nebo teprve připomenou.  Zhlédli jsme mimo jiné i film Filipa Renče o české herečce a hvězdě té doby Lídě Baarové. Zahráli jsme si na módní návrháře a v hodinách výtvarné výchovy malovali účesy s módními doplňky k obličejům hvězd stříbrného plátna. V rámci přípravy pokrmů jsme upekli oblíbené pamlsky T. G. Masaryka a typické prvorepublikové pochutiny.

Nejvíce jsme se však těšili na páteční projektový den 26. 10. 2018. Ten den, jsme se totiž vystrojili do prvorepublikových kostýmů, a nabyté vědomosti zúročili v kontrolním testu.  Dopřáli jsme si mlsání všech dobových dobrot, které byly pro tuto příležitost nachystány.

Po celoškolním ranním pátečním uvítání ve vestibulu školy, jsme se obě třídy praktické školy dvouleté přesunuly do interaktivní učebny, která se proměnila v dobovou kavárnu s neodolatelným menu. Důstojně jsme tady vzdali hold výročí poslechem československé hymny. Nechyběl ani zpěv oblíbené písně tatíčka Masaryka – „Ach synku.“  Následoval soutěžní vědomostní test. Po něm jsme se mohli s chutí pustit do degustace.  V závěru jsme si zazpívali šlágr „Škoda lásky“ od pana Vejvody, naučili jsme se tančit charleston i swing.  Oslava výročí u nás ve střední škole byla krásná, veselá a mimořádná.

Zapsala: Mgr. Helena Durajová



Ze soutěže jsme přivezli bronz

Dvě pracovní skupiny žáků střední školy se zúčastnily již šestého ročníku soutěže ve zručnosti pod názvem „Dýňový den“. Ten proběhl ve čtvrtek 25. 10. 2018 na Středním odborném učilišti DAKOL.  Soutěž byla velmi zdařilá. Účastníci nejenže předvedli svoje schopnosti ve zručnosti a estetickém cítění, ale také měli možnost ochutnat kulinářské dobroty upečené a zhotovené z dýní. Celkem naše skupina zpracovala čtyři obří dýně, ale jedna z nich porotu zaujala natolik, že byla ohodnocena třetím místem. Práce byla velmi zajímavá, všechny skupiny se díla chopily se zaujetím. 

 

 

reportáž na TV Polar

 



Jablkový závin

I. PRŠ 2



Den otevřených dveří

 více zde


 Dýňová polévka a zapečené brambory

 Třída I. PRŠ 2



Den stromů - výtvarné práce



 Být laskavým člověkem nám připadá zcela přirozené

Nejprve jsme v pátek 12. října 2018 vykonali návštěvu, kterou jsme plánovali už dlouho a teprve pak jsme zjistili, že jsme  mohli na tuto činnost upozornit nadaci Karla Janečka „ Jsem laskavec“. 

Přihlásili jsme se sice až posléze, ale to nevadí, protože určitě ještě nějaké aktivity budeme podnikat i nadále. Tentokrát jsme v hodinách pracovního vyučování vyrobili drobné dárky (veselé krabičkové klauny a podzimní dráčky s lízátky) pro nemocné děti, které jsou hospitalizovány v nemocnici Karviná – Ráj. Zde chodí do školy  a učí je paní učitelky naší školy.

Mnohokráte jsme si říkali, že jako nejstarší žáci školy, bychom měli pro tyto malé pacienty něco vykonat. Kromě výroby dárků jsme uspořádali ve své třídě také sbírku zachovalých plyšových hraček z vlastních zásob, a pak jsme jen domluvili vhodné datum návštěvy. Bylo to opravdu moc milé a dojemné setkání. Někteří naši tzv. "drsňáci - pršáci" byli opravdu dojati, když je malí dvouletí caparti objímali a hubičkovali. Nezdržovali jsme se v nemocnici příliš dlouho, protože ticho a klid, jak je známo, léčí. Ale viděli jsme, že malé zpestření a trocha laskavosti je velmi prospěšné oběma stranám. Těšte se, co vymyslíme příště.

 třída II. PRŠ2



Praxe v Globusu



Taneční kurz

Zahájení tanečního kurzu již v pondělí 24. 9. 2018.

Více zde  


Sociální sítě

Ve čtvrtek 13. 9. se uskutečnilo projektové vyučování na téma „Sociální sítě“. Cílem bylo vysvětlit téma, seznámit se s nejznámějšími a nejpoužívanějšími sociálními sítěmi, jejich historií, poukázat na výhody i rizika, ale také pobavit a zaujmout. Projektové vyučování bylo interaktivní, žáci pracovali v týmu, promlouvali do průběhu hodin, vzájemně si sdíleli dovednosti, zkušenosti a myšlenky.

Zapsala: Renáta Duchová



 Adaptační výjezd 2018 nebo taky jednoduše podle žáků adapťák

     Prváci, společně s druháky a svými třídními učitelkami i asistentkami, se vydali, jako už tradičně, na tento úvodní společný výlet do přírody. 10. září to všechno začalo ranní jízdou vlakem z Karviné do Hrádku ve Slezsku. Už tady vládla veselá nálada. Stejně jako loni. Krásné počasí, stejný cíl a strmé stoupání po trase pět kilometrů dlouhé.     Každoročně u této trasy spatřujeme jistou symboliku, protože hned ze startu se dá říci, stejně jako ve škole na počátku roku všem nováčkům tohle: „Vykroč a šlápni do toho! Pak stále stoupej, přestože to nebude vždy snadné, ale bude to příjemné a bude Ti fajn, když pak dosáhneš svého cíle.“ U téhle trasy je analogie opravdu trefná.

Obdivovali jsme krásná panoramata okolní krajiny, pozdravili se s koňmi a kravičkami, pasoucími se na lukách. Popovídali jsme si a někteří dokonce stihli i houbařit s úspěchem. V cíli nás opět čekal výborný oběd, který po sportovním turistickém výkonu, přišel vhod. Po obědě jsme se vydali zase po roce požádat zvoničku sv. Isidora o svá tajná přání. Poseděli jsme si na balvanech se znameními zvěrokruhu a prohlédli si „Alej dobra“.  Ve skalnatém lomu u dřevěného stolu jsme si zahráli společenskou hru „Hádej, kdo jsi!“ Pak nastal čas na návrat.

Sešup dolů je vždy rychlejší, takže jsme vlak v klidu stihli. Letošní nováčci mohli zjistit, že adapťák je bezvadná věc, hlavně když se povede jako nám.

Zapsala: Mgr. Helena Durajová



Chorvatsko 2018

przentace zde


 Výlet k vodě

Projeli jsme autobusy Karvinou, Horní Suchou a zakotvili na Těrlicku u přehrady. Vypili jsme asi pět litrů tekutin a vypotili se jako v sauně. Počasí nádherné, na květen až nezvykle teploučko, libovali jsme si. Příjemně chladná voda, která osvěží, úžasný personál na penzionu Tarem, výborný lehký oběd, sportování, zmrzlinka a kafíčko, opalování, relaxace s pohledem na vodní lyžování, sportování. Prostě pohoda! Tak tohle byl náš letošní školní výlet.

foto


Exkurze do Globusu v Havířově

Naši žáci střední školy, oboru PRŠ2, navštívili v rámci předprofesní přípravy kuchyni i pekárnu v hypermarketu Globus Havířov.

Provozem nás provedl vedoucí pekárny a také příjemný pan vedoucí jídelny, kterým tímto děkujeme za zajímavé a odborné informace. Paní zástupkyni ředitele hypermarketu děkujeme za vřelé přijetí a pohostinnost. Mohli jsme zde totiž ochutnat výborné chlebíčky a také jsme si odnesli pečivo a koláče z pekárny. Základem jejich úspěchu je vlastní pekařská a cukrářská výroba z kvalitních surovin a poctivé ruční práce. V pekařství jsme poznali umění pekařů a cukrářů, tady se totiž pečivo přímo peče a nerozpéká se, jako třeba v jiných hypermarketech. Za zmínku stojí i příjemná kavárna s širokým sortimentem výborných a kvalitních zákusků.  V zákulisí řeznictví supermarketu jsme odhalili mnohá tajemství zpracování masa a zjistili, že maso si zde zpracovávají sami.

 Odcházeli jsme z exkurze plni díky novým informacím i ochutnávkám.

 Zapsala: Mgr. Helena Durajová

 

 


Soutěž o Karviné - vyhlášení výsledků

V pátek 25. 5. se uskutečnilo ve vestibulu školy vyhlášení soutěží, které byly zaměřené k výročí města Karviné. V první, vědomostní soutěži „750 let města Karviné“ se umístili:

  1. místo - třídní kolektiv, II. PRŠ 2
  2. místo - David Swakoň, I. PRŠ 2
  3. místo - třídní kolektiv, I. B PRŠ 1

V druhé, výtvarné soutěži „Karviná – očima žáků“ se umístili:

  1. místo – Aleš Kvapil, I. PRŠ 2
  2. místo – Silvie Klotáková, I. PRŠ 2
  3. místo – Jakub Dobeš, II. PRŠ 2

Všichni žáci byli oceněni, čekalo na ně sladké překvapení i diplomy. Všem moc blahopřejeme.

Zajímavosti z historie Karviné, výtvarné i slohové práce jsou vystaveny v prostorách vestibulu školy a ve třídě I. B PRŠ 1. Všechny zveme na prohlídku.

Pavel Beke, žák II. PRŠ 2 byl oceněn za celoroční aktivitu ve sběru papíru.

 

Zapsala: Renáta Duchová

foto


 Soutěž žáků v praktických dovednostech

V soutěži se o titul „Praktická dívka a Praktický hoch“ utkalo dvacet soutěžících ze střední školy (PRŠ dvouleté). Celé soutěžní klání proběhlo úterní dopoledne 22. 5. 2018. Na pěti stanovištích plnili jednotlivci dvanáct disciplín. V kuchyňce byly prověřeny znalosti ve vážení surovin, přípravě jednohubek a loupání brambor za daný časový limit. Na dalším místě soutěžící předvedli zručnost v povlékání ložního prádla, oblékání panny a skládání zástěry.

Po absolvování této zkoušky zručnosti, čekal na soutěžící úkol, na který byli někteří málo připraveni. Bylo třeba přišít knoflík a přesadit rostlinu.

V dřevařské dílně byl zadán úkol nejen v přesném měření materiálu, ale také v dobrém výkonu práce se dřevem. S tímto úkolem si však musela poradit také děvčata. V místnosti označené číslem pět, žáci mohli ukázat také své teoretické znalosti a ovládání receptů při přípravě pokrmů.

Celou soutěž završili účastníci výrobou vlastního šperku z drátu a korálků. Některým se podařily opravdu skvosty. Krásný náramek vyrobil Roman paní třídní učitelce. Při hodnocení se ukázalo, že chlapci si vedli mnohem lépe než dívky, přestože nejvyšší počet bodů získala Adélka z prvního ročníku. Ta si také odnesla titul Praktická dívka školního roku 2017/2018. Praktickým chlapcem školního roku 2017/2018 se stal Jakub.

Společně jsme všichni prožili příjemné dopoledne, výherci získali diplomy a praktické dárky.

 Zapsala: Mgr. Helena Durajová

foto


 Návštěva v Galaxii - rej čarodějnic

Ve čtvrtek 3. 5. pro nás klienti denního stacionáře pro dospělé osoby s mentálním postižením připravili kulturní program s názvem Rej čarodějnic. K občerstvení se podávaly „otrávené hřebeny“ plněné makovou nádivkou a „useknuté prsty zlé čarodějnice“ - kakaové s dýňovým semínkem. Divadelní představení, soutěžení a pak následné taneční rejdění nás vtáhlo do pohádkového světa. Patřičně jsme se vymódili a Karvinou jsme táhli jako opravdový průvod ježibab a čarodějů. Bylo to hezké zpestření všedního dne, nikdo nás neupálil a pěkně jsme se namlsali.

Zapsala: Mgr. Durajová Helena

foto


 

O nejlepší muffin

 Žáci praktických škol jednoletých a praktických škol dvouletých se sešli již na 4. ročníku kulinářské soutěže, aby předvedli své originální recepty a své dovednosti. Zúčastnilo se osm týmů z různých praktických škol z blízkého okolí, ale i ze vzdálených míst Moravy. Dle zadání měli soutěžící bez přímé pomoci pedagogů připravit, upéct a nazdobit slaný, sýrový muffin. Podle výsledných výrobků bylo zřejmé, že všechny týmy trénovaly více než zodpovědně, a že si s výběrem receptů daly opravdu záležet. Neponechaly nic náhodě a i na finální prezentaci muffinů byla vidět zručnost, individualita a také vtip. Žádný z muffinů nebyl stejný – ani chuťově ani po stránce vzhledu. Porota sestavená z odborníků z praxe a z řad veřejnosti měla velmi nelehký úkol. Hodnotil se vzhled, konzistence, chuť, vůně a originalita. Letos jsme si museli říci, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Smutnit jsme nemuseli. Všechna zúčastněná družstva obdržela zajímavé a praktické ceny, které se jistě budou hodit při dalším kuchařském snažení.

Svůj volný čas před vyhodnocením jsme využili návštěvou Pevnosti poznání, kde jsme zavítali do oddělení s názvem „Rozum v hrsti“. Jak jsme si to užili, poznáte z fotografií.

foto


 Soutěž pod názvem „Tvoříme pro radost jiným"

Zúčastnili jsme se tématické soutěže středních škol v odborných znalostech oboru prodavač, obchodník, kterou pořádala již po sedmé SŠTaS v Karviné 5. dubna 2018. Utkali jsme se statečně s devíti dalšími školami z Opavy, Rožnova pod Radhoštěm, Ostravy, Prostějova, Kroměříže a Karviné.

Průběh soutěže a úroveň všech soutěžících byla opravdu velmi vysoká, což můžete posoudit na fotografiích. Určitě si také všimněte, že naše osmihodinová příprava na soutěž také nebyla marná. Takové soutěže jsme se zúčastnili poprvé a opravdu jsme škole dělali jenom čest, přestože jsme nezvítězili. Získali jsme zvláštní cenu ředitelky pořádající školy, která nám všem tím udělala velikou radost. Možná po absolvování naší školy se rozhodneme studovat právě tento obor.

Leona a Silvie s paní učitelkou Mgr. Helenou Durajovou

foto


 Poděkování za spolupráci Hypermarketu Tesco Karviná

Vážení,

dovolte nám velmi srdečně poděkovat za Vaši vstřícnost, empatii a pomoc handicapovaným lidem.

Metodické sdružení střední školy, obor Praktická škola dvouletá, při SŠ, ZŠ a MŠ Karviná, p.o., systematicky vytváří podmínky pro realizaci praktických cvičení mimo školní prostředí. Jsme velmi rádi, že se nám podařilo prohloubit spolupráci s TESCO Karviná do té míry, že je zde žákům umožňováno sledovat běžný provoz firmy, dodržování zásad bezpečné práce, formy jednání se zákazníky a zároveň si zde mohou procvičovat některé manuální dovednosti a ověřovat teoretické vědomosti v praxi. Toto prostředí zároveň napomáhá k uvědomování si nutnosti být finančně gramotný. Zde je poskytováno našim žákům pracovat podle jejich schopností a osobního tempa, na úrovni, kterou aktuálně dosahují. Jedná se tedy, díky Vám, o kvalitnější vzdělávání a individuální přístup. Žáci se připravují na dospělý život a jsou schopni podávat i dobré výkony, protože jsou jim vytvořeny vhodné podmínky. Mají možnost pracovat také s vrstevníky z běžné populace.

Již více než šest let s Vámi spolupracujeme a požadavky z naší strany plníte vždy ochotně a nezištně. Uvědomuji si, že pomocí naší organizace, a tím i lidem se zdravotním postižením, dochází k vyšší zátěži Vašich zaměstnanců. Přesto svoji práci odvádí na výbornou. Pro integraci žáků se zdravotním postižením do společnosti je velmi důležité osvojování si technik navazování komunikace, umění pojmenovat problém a snažit se nalézt nejoptimálnější řešení. K této problematice jsou zaměřeny třídní i školní projekty, účast žáků v různých soutěžích napomáhá zvyšování jejich sebevědomí.

Realizované projektové vyučování motivuje žáky ke školní práci a zároveň se setkává s příznivým ohlasem rodičů. Umožňuje, aby do vyučování vstoupil reálný svět.

Bezvadnou spolupráci s Vámi velmi ráda prezentuji na všech úrovních setkání s jinými organizacemi. V této oblasti jsme pro ně inspirací. Věřím, že naše další spolupráce bude probíhat ve prospěch našich žáků a i nadále bude příkladem naší i Vaší dobré praxe.

Vážený managemente, přeji Vám a Vašim zaměstnancům mnoho zdraví, osobních i pracovních úspěchů a spokojenosti.

S úctou

Mgr. Helena Durajová

učitelka střední školy PRŠ 2


Zpravodajství třídních reportérů z regionu

V rámci Mezinárodního dne mateřského jazyka, který probíhá vždy 21. února, byl vyhlášen týdenní projekt pod názvem „Mezitřídní zpravodajství reportérů z regionu“.

Všichni žáci Praktické školy dvouleté se do projektu aktivně zapojili a v denním tisku, časopisech i na internetu hledali vhodné zprávy, kterými by zaujali v projektu závěrečnou mezitřídní soutěží. Ve středu 28. 2. 2018 proběhla individuální prezentace a současně také soutěž žáků. Atmosféra byla chvílemi napjatá, ale rozhodně veselá. Žáci předstupovali v roli reportérů a zpravodajů různých televizních stanic a přinášeli zajímavé příběhy a investigativní reportáže z domova a okolí. Mezi jednotlivými vstupy zaznívaly znělky různých televizních zpravodajských pořadů a občas i nějaká ta reklama. Žáci se snažili o kultivovaný přednes před posluchači na veřejnosti, někteří usilovali o vtipnou seberealizaci, jiní to vzali velmi vážně. Měli jsme také zpravodajství ve znakovém jazyce a zprávy s daktylní abecedou. Porota měla velmi obtížné rozhodování a musela udělovat dvě první místa. Svým humorným projevem zaujala Agnieszka Kolorz a profesionálním výkonem Denis Pokuta. Další místa obsadili David Swakoň, Monika Jonštová, Libor Jamnicz a za zprávy ve znakovém jazyce Leona Slepčíková. Byl to opravdu zajímavý způsob, jak získat souhrn nejdůležitějších událostí v regionu.

foto


Dvakrát měř a jednou řež

Žáci II PRŠ 2 si změřili své dovednosti v soutěži "Dvakrát měř a jednou řež". Z dřevěného hranolu měli za úkol zhotovit 4 dílnou "kachli". Měřili, řezali, pilovali. Na konečném pořadí se nejvíce projevila kvalita měření, zde byla ztráta bodů nejvyšší. První místo získal Libor, druhé Adrian a třetí Jirka.

Žáci I PRŠ 2 v soutěži zručnosti "Dvakrát měř a jednou řež" měli za úkol vyrobit stupeň vítězů. Nejlépe si vedl Pavel, druhý byl Roman a třetí Petr.

foto


Exkurze v tyčinkárně

Návštěva za poznávacím účelem, to je exkurze. Jinak naše velmi oblíbená aktivita, kdy se na vlastní oči v praxi dozvíme, jak se co vyrábí. Tentokráte jsme 1. února 2018 vyrazili do petrovických Bertyček. Výroba tyčinek je poměrně jednoduchá záležitost. Na začátku linky stroj těsto zamíchá, udělá z nich tenké proužky, naporcuje a pak jdou tyčinky do pece. Technologicky složitá výroba tyčinek není, každý si je však doma sám upéct v troubě nedokáže. Navíc mají majitelé svůj rodinný recept, a jak sami říkají, samozřejmě je důležitá kvalita surovin.

V roce 2013 Tyčinky s.r.o. vytvořily nový originální produkt. Po mnoha zkouškách a hodnocených anketách samotnými odběrateli se několik měsíců dolaďovala ta nejlepší chuť. V internetové anketě samotní zákazníci vybrali název tyčinek na BERTYČKYopravdu sýrové tyčinky. Později se Bertyčky rozšířily o 3 nové příchutě jako je medvědí česnek, tvarůžky a brynzové. Díky této vlastní receptuře má trvanlivé pečivo svou specifickou a výraznou chuť, která je příjemným doplňkem nejen k vínu a pivu. Zásadně zde při výrobě nepoužívají palmový olej, žádné leštící látky, konzervanty ani přidaná „éčka“. Díky této vysoké kvalitě tyčinek získaly Bertyčky v roce 2015 značku kvality TOP Delikatesa. Každý z nás při odchodu dostal darem na ochutnání sáček tyčinek z každé příchutě. Fantastické! Někteří z nás je už ani nedonesli domů, snědli je totiž cestou.

Mgr. Helena Durajová

foto


 Chlebíčky a krmítka

Soutěžíme v přípravě pokrmů se zadáním studená kuchyně. Těšíme se až porota rychle vyhodnotí. Naše mlsné pohledy totiž mluví za vše.

Vyráběli jsme netradiční krmítka z keramiky pro naše malé opeřence v hodinách ručních prací.

foto


 Práce s kovem

V předmětu Ruční práce jsme se tentokrát věnovali práci s kovem. Po teoretické přípravě o železe, jeho výrobě a zpracování, jsme se pustili do samotné práce. Z kulatiny jsme zhotovili skoby a šroubováky. Vyzkoušeli jsme si kování za studena (dost nás bolely uši), řezání, pilování i ohýbání. Zvlášť ohýbání bylo náročné, máme štěstí, že ve skupině je Pavel. S výsledkem jsme spokojeni.

foto


 Příprava pokrmů je prostě oblíbený předmět

Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby se nás držely peníze. To je lidová pověra, či pořekadlo.  Proč se toho nedržet, když má navíc blahodárné účinky na naše zdraví?

Čočka je výživná, obsahuje bílkoviny a škroby, ale zároveň v ní nenajdeme tuk. Má v sobě vápník, fosfor, železo a také vitamíny A, B, C a E.  Kromě železa naší krvi velmi prospívá i kyselina listová, kterou v čočce najdeme též. Ta má navíc blahodárný vliv i na náš nervový systém. Čočkovou vlákninu zase oceníme za její práci při údržbě střev a redukci tuků.

Proto si skupina děvčat hned první hodiny v roce 2018 připravily Novoroční čočku na kyselo. Chlapecká skupina zase vyzkoušela raclette elektrický gril a nevšední způsob servírování. Tentokráte v zadání byl kladen důraz zejména na estetický dojem pokrmu.

Hodiny tohoto předmětu byly nevšední též proto, že se obě pracovní skupiny utkaly v soutěži ve zručnosti a ve vědomostech. Žáci skládali na čas zástěry, loupali jablka, třídili recepty podle surovin, odměřovali tekutiny, určovali základní suroviny v domácnosti, prostírali stůl k různým příležitostem a skládali ozdobně ubrousky. Výsledky mezi oběma skupinami byly vyrovnané. To ovšem nevadí, odměnu získali tři nejzdatnější – David, Jirka a Silva. Všichni jsme se shodli na tom, že jsme zahájili rok 2018 báječně, hezky a hravě.

Zapsala: Mgr. Helena Durajová

foto


Akce svačinky

Školní parlament ve spolupráci s praktickou školu dvouletou uspořádal měsíční projekt pro žáky školy. Každou středu v měsíci připraví svým spolužákům i pedagogům zdravou svačinu, kterou nabídnou ve školní kuchyňce vždy o hlavní přestávce.

foto


Ruční práce "vánoční"

V předvánočním čase žáci zhotovovali výrobky s vánoční  tématikou. Vyřezávali jsme trpaslíky ala Mikuláš, svícny, anděly, betlémy. Podařené výrobky si chlapci odnesou domů.


Praktické cvičení v Tesco

Naši žáci Jiří a Adélka svou prací v hodinách praktického cvičení dělají čest své škole. Děkujeme a přejeme i dalším hodně úspěchů.

   

 


Vánoční ruční práce

V hodinách ručních prací PRŠ dvouleté probíhá intenzivní příprava pro vánoční výzdobu a vánoční výstavu svícnů.

foto


Exkurze do AROMKY

Tato česká firma byla založena už v roce 1989 a vyrábí tak svíčky již přes 28 let, z toho posledních 18 let z přírodních materiálů. Používají sójový, řepkový i palmový vosk. Všechny svíčky jsou vyráběny tradičními postupy bez použití strojů.  Nabízí se zde několik kategorií svíček, např. válce, hranoly, kostky a jiné tvary, čajové, vonné vosky, gelové, aj. Každá svíčka je tak dílem lidských rukou. A ve čtvrtek 18. května byla také dílem rukou žáků praktické školy dvouleté. Exkurze, která proběhla v hodinách praktických činností s vědomostní soutěží i vlastnoruční výrobou, byla vítanou změnou v náplni běžných výukových dní. Milé přijetí pana majitele a jeho odborný výklad i připravená soutěž, to byl navíc bonus celé akce. S fotografií je patrné, jak všechny tato netradiční činnost na netradičním místě zaujala.

Zapsala: Mgr. Helena Durajová

foto


Soutěž  "750 let Karviné"

více zde


Mezinárodní den úsměvu

více zde


Exkurze v sociálním podniku ERGON

Exkurze je jedna z forem mimoškolního vzdělávání, která prohlubuje společenskovědní, technické či pracovní znalosti žáků, ukazuje praktický význam osvojovaných poznatků a jejich využití, navozuje vztah vyučování k praktickému životu, posiluje motivaci, zájem a předprofesionální orientaci žáků. Proto jsme velmi rádi přijali pozvání ve čtvrtek 9. 11. 2017 do sociálního podniku v Třinci.

Tento podnik zaměstnává 100% občanů se ZP a TZP, tzn. osoby se zdravotním postižením. Myšlenka provozování chráněné dílny vznikla v roce 2001.

Vzhledem k legislativním podmínkám souvisejícím s provozem chráněné dílny se firma počátkem roku 2004 osamostatnila, a tak vznikla jako samostatné občanské sdružení Ergon-Chráněná dílna. Podnik Ergon se tedy stal neziskovou nestátní organizací s cílem zaměstnávat osoby zdravotně znevýhodněné v regionu Těšínského Slezska. Dnes zde pracuje celkem 150 osob. Největším pracovním programem jsou montážní práce, které se realizují v nové montážní hale v Třinci. Jedná se o jednoduché montážní a kompletační práce, zejména montáž zahradnického nářadí. Zakázky se získávají od firmy Silesmont s.r.o., která je v této oblasti strategickým partnerem. V montážní hale  dále probíhá montáž kotvící techniky pro firmu Optimont. Také se tady balí vitamínové produkty pro Walmark. Všechno jsme si pečlivě v doprovodu příjemného pana mistra prohlédli a moc se nám tady líbilo. 

foto


 Adapťák  2017 – Hrádek ve Slezsku

celý článek zde

foto

 

 

 

 

škola


 

© 2016 - 2019 Všechna práva vyhrazena